Min mor døde

Det har måske ikke den store betydning, men det der gør ondt på mig, er at jeg har mistet min mor som 12-årig, og derefter blev sendt til min far og vores bedsteforældre.   


Dengang boede min lillesøster hos vores bedsteforældre, og da vi kom, var vi flere søskende, og min lillesøster har talt højt om på gaden, at far ikke er vores far, og vores mor ikke var hendes mor.   


Dengang tog jeg det ikke så tungt, fordi jeg var barn, og i disse dage er hendes liv hårdt, og jeg kan desværre ikke nærme mig hende, og føler mig lidt ligesom at være hensynsløs, eller ikke har nogen følelser, selvom jeg sørger. 


Svar

Kære dig 


Du skriver at det måske ikke har den store betydning??? Det tror jeg at det har. At du har mistet din mor som 12-årig, og derefter blev sendt til din far og dine bedsteforældre. Det lyder som om du måtte flytte fra en by til en anden?   


Det betyder jo, at ud over at du mistede din mor, mistede du også dit hjem og alle dem du havde tæt omkring dig. Jeg tænker at du sikkert også skulle skifte skole? Det er en meget stor omstilling for et barn på 12 år som er i sorg.   


Du fortæller at din lillesøster allerede boede hos jeres bedsteforældre. Jeg gætter på at det betyder at hun ikke var sammen med dig og jeres mor, da jeres mor døde?   


Nu kender jeg jo slet ikke de nærmere omstændigheder og måske er det et helt galt gæt, men gad vidst om din søster talte om at jeres forældre ikke var jeres rigtige forældre, fordi hun i virkeligheden var ked af og vred over at jeres mor var død, og at hun var blevet sendt væk?  


Du skriver at du i dag ikke kan nærme dig hende og at du kan føle dig hensynsløs eller følelseskold.   


Måske har jeres tidlige tab af jeres mor sat sig dybe spor hos jer begge? Måske har i reageret meget forskelligt, dels fordi I er to forskellige personer, dels fordi i var to forskellige steder, da jeres mor døde?  


Jeg kan ikke lade være med at tænke, at I nok begge kunne ønske jer at det var anderledes? Måske I begge to sørger over, at i føler jeg langt fra hinanden?  


Jeg ved ikke hvor du bor, men hvis du bor i Nuuk, kan jeg anbefale dig at prøve at komme til en af de caféaftener, som Aliasoqatit arrangerer: 


Du kan læse mere om dem her: 


https://aliasoqatit.gl/da/cafeaftner/ 


https://aliasoqatit.gl/da/sorgstoette/  


Du er også velkommen til at skrive herind til brevkassen igen. 


De bedste hilsner og tanker 


Aliasoqatit